Balığın çox faydalı olduğu hər kəs tərəfindən bilinir. İçərisində yüksək miqdarda protein mövcuddur. Aparılan araşdırmalara görə, həftədə 2 gün balıq istifadə etmək insan sağlamlığı cəhətdən yararlıdır. Yaş irəlilədikcə görülmə sıxlığı artan yaddaş itkisi və alzeimer kimi xəstəliklərin kifayət qədər balıq istifadə edilməməsindən qaynaqlandığı ortaya çıxıb.
“Qafqazinfo” balığın faydalarını təqdim edir:
Tərkibində mövcud olan mineral və vitaminlər göz sağlamlığını qorumağa kömək edir. Uşaqların zehni inkişafında böyük rol oynayır, məktəb uğurlarına dəstək olur və dərslərin daha tez qavramasına kömək edir. Unutqanlıq, bulanıqlıq, yaddaş itkisi kimi zehni xəstəliklərin görülmə riskini azaldır.
Beyin və sümük inkişafı üçün də çox əhəmiyyətlidir. Ürək xəstəliklərini 50%, həmçinin, infarkt keçirmə riskini azaldır. Saçların inkişafına kömək edir, daha sağlam uzanmasına yardım edir. İnsult olma riskini 15% qədər azaldır, xüsusilə şəkər xəstələri üçün çox faydalıdır. Qan içində yağ miqdarının qorunmasına kömək edir.Dəri xəstəliklərinə faydalıdır, xüsusilə sədəf xəstəliyi müalicəsi əsnasında əlavə olaraq istifadə edilməlidir. Qırışların yaranmasını azaldır, dəri qocalmağını aza endirir. Vücuddakı toksinlərin xaricə atılmasını təmin edir, vücud müqavimətini artırır.Astma riskini azaldır. Vücuddakı mənfi xolesterini aşağı salarkən yaxşı xolesterini yüksəldir. D vitamini qaynağıdır, D vitamini əksikliyini təmin edəcək yaxşı qaynaqdır. Tərkibindəki D vitamini sayəsində yuxu keyfiyyətini artırır.Prostat xərçənginin qarşısını alır. Şiş yaranmasının qarşısını alır. Xərçəng xəstələrində metastaza maneə olur. İçərisindəki yağ miqdarı az olduğu üçün çəki artırmaz, pəhrizdə istifadə üçün uyğun qida qaynağıdır.Stress və sinir səviyyəsinin düşməsinə səbəb olur, çünki istifadəsi ilə seratonin hormonunun istehsalını təmin edir. Depressiya riskini aşağı salır.
Balığın faydaları, insan sağlamlığı üçün faydalı olduğundan həftədə ən az iki gün olacaq formada yeyilməlidir. Balıq, vitamin, protein, amino asit və minerallarla zəngindir. Kalsium, fosfor cəhətdən olduqca zəngindir. Bununla yanaşı potassium, maqnezium, sink, dəmir, flor, selenium, yod kimi minerallar mövcuddur.
Balıqlarda iki omeqa 3 yağ asidi vardır. İnsan vücudu omeqa 3 yağ asidi istehsal etməz və bu asit xaricdən alınmalıdır. Bu səbəbdən balıq istifadə edərək omeqa 3 yağ asitlərindən yararlana bilərsiniz.
Ancaq balıq seçərkən diqqətli olmaq lazımdır. Dənizlərdə çirklilik səviyyəsinin artması ilə balıqların bu suya məruz qalma miqdarı artıb. Zəhərli maddələrə məruz qalan balıqları yemək zəhərlənmə riskini artıraraq sağlamlığın pozulmağına səbəb olur. Balıq istifadə edərkən yeni olub-olmadığı öyrənilməlidir.